Aardenburg
ROMA - Verleden boven de grond
  Dat Aardenburg een rijke archeologische locatie is, ontdekten wetenschappers pas echt een jaar of vijftig geleden. De vondsten waren zelfs zo groot dat men heeft aangetoond dat Aardenburg tussen 150 en 275 n. Chr. een bijzonder belangrijke Romeinse vesting is geweest.

Samen met de Belgische steden Oudenburg en Maldegem is Aardenburg in 2004 een grensoverschrijdend project gestart om het verleden te laten herleven. Dat gebeurt onder de naam ROMA – R omeins en Middeleeuws / O udenburg/ M aldegem/A ardenburg. Een Interreg project dat is goedgekeurd door Euregio Scheldemond, een samenwerkingsverband tussen Zeeuws-Vlaanderen en de Belgische provincies Oost- en West-Vlaanderen.
De drie steden maakten met hun forten indertijd deel uit van een Romeins systeem om de kust te verdedigen. Van de Oude Rijn tot Boulogne. De meeste andere forten zijn allang verdwenen, maar in deze steden zijn er nog restanten van. Bijzonder is ook dat het tracé van de Romeinse weg tussen Oudenburg, Maldegem en Aardenburg nog steeds aanwezig is. De initiatiefnemers zijn vast van plan om deze historische route Romeinse en Middeleeuwse accenten te geven.

Het ROMA-plan Aardenburg bestaat uit twee poten:
• Het Archeologisch Museum wordt (nog) attractiever gemaakt.
• Romeinse en middeleeuwse sporen komen in het straatbeeld.

Het is een echt groei-project. Jaarlijks komen er resultaten. De initiatiefnemers streven er naar dat de hoofddoelstellingen van ROMA in 2007 gerealiseerd zullen zijn.

 
Janus en z’n vrienden spuwen weer
  Ze zijn even weg geweest. Maar sinds de zomer van 2004 spuwen de kikkervrienden Janus, Camiel, Gerrit en Cobus weer even vrolijk hun water in de nieuwe fontein op het Kaaiplein. Elke kikker stelt een kern voor van de voormalige gemeente. Naast Aardenburg zijn dat Eede, Draaiburg en Sint-Kruis. Het volledige kikkerverhaal lees je hieronder bij het Kikkerpad. De grondige oppoetsbeurt van de kikkers paste in de reconstructie van het marktgedeelte. Die is nu afgerond. De ronde vormen van de fontein herhalen zich kleurig in verschillende soorten bestrating op het plein.
 
Volg het Kikkerpad
  Om een goed idee van het huidige Aardenburg te krijgen, raden wij je aan om het Kikkerpad te volgen. De naam van dit pad slaat op de bijnaam van de Aardenburgers. Toen ruim honderd jaar terug de leden van de fanfare zich in een nieuw groen uniform hadden gestoken, riepen de kijkers lachend: “Daar komen de kikkers”. Van spotnaam is het een geuzennaam geworden. De Aardenburgers zijn beretrots op hun kikker-imago. De fontein op het Kaaiplein is daar het levende bewijs van.
De wandeling gaat langs statige huizen en onderweg passeer je galeries en cadeauwinkeltjes. Het pad komt ook buiten de stad. Ongetwijfeld zal het je dan opvallen dat Aardenburg haar sfeer van weleer als “eiland in het groen” goed heeft weten te bewaren. Je loopt onder andere over de 17e eeuwse stadswallen, nog aangelegd in opdracht van Prins Maurits.

 
Matthäuspassion in de St. Baafskerk
  Elke zaterdag voor Pasen klinkt in de eeuwenoude St. Baafskerk de Matthäuspassion van Johann Sebastian Bach. In deze sfeervolle omgeving komen de klanken nog beter tot hun recht.
Op de Nederlandse monumentenlijst neemt de St. Baafskerk een toppositie in. Het is in ons land de enige kerk in Scheldegotiek. De monniken van de St. Baafsabdij uit Gent stichtten in 959 de St. Baafskerk in Aardenburg. De toenmalige kapel diende als uitgangspunt van de huidige kerk. Tijdens grondige restauratiewerkzaamheden na de Tweede Wereldoorlog kwamen sarcofagen met grafschilderingen uit de 14e en 15e eeuw te voorschijn. Elke avond om 20.00 uur luidt nog de Papklok. Vroeger betekende dat het sluiten van de stadspoorten.

 
Blaffende boomkikkers
  Jan Wolkers houdt van ze. Hij heeft er zelfs eentje in het openbaar gekust. Een boomkikker. Hij had dat altijd al een keertje willen doen, zei hij. Over zijn genegenheid voor kikkers en padden en vooral voor de boomkikker heeft hij zelfs een verhaal geschreven: “Het kruipend gedierte des aardbodems”, dat in 1998 is uitgegeven door Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Hij schrijft daarin onder andere: “Liep je met een konijn op je arm dan had je al snel een aantal meisjes om je heen die het diertje wilden aaien zodat je kon meeprofiteren van de spitse strelende meisjesvingers. Maar kwam je met een kikker in je hand aanzetten dan rilden ze van afschuw en zetten ze het met gilletjes op een lopen, wat wel te denken geeft”. De boomkikker is zijn favoriet. Hoewel het in Nederland een zeldzaam diertje is, springt het massaal rond buiten Aardenburg. Wandelaars van het Kikkerpad zullen ze wellicht horen, want deze niet al te grote kikkers maken een enigszins blaffend geluid. Zeker tijdens de paartijd in mei-juni. Met hun zuignapjes hechten ze zich graag vast op grote bladeren van bij bijvoorbeeld de berenklauw. Om vervolgens heerlijk van de zon te genieten. Deze zonnekloppers komen het meeste voor in het Middellandse Zee gebied. Noordelijker in Nederland zie je ze nergens. Over het aantal zonuren horen de inwoners dus niet te klagen......
 
Voor meer informatie over culturele activiteiten in Aardenburg:
  Stichting Cultureel Aardenburg  
 WEERSOVERZICHT  

 GROETJES UIT SLUIS!  
 
 
webdesign door men@work